top of page

Προβιοτικά: Ο ρόλος τους στο ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού και διαθέτει ποικίλους τρόπους για να μας προστατεύει από λοιμώξεις και ασθένειες. Δεδομένου ότι το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, οι μεταβολές στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εάν θέλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε γερό το ανοσοποιητικό μας, τότε η υποστήριξη του εντερικού μικροβιώματος πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.


Εάν αρρωσταίνετε συχνά, μπορεί να οφείλεται στην υπερανάπτυξη "κακών" βακτηρίων τα οποία προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό σας.


Μέσα στο έντερο μας υπάρχει πλήθος μικροοργανισμών κυρίως βακτήρια, τα οποία αποτελούν την φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου ή αλλιώς το εντερικό μικροβίωμα. Τα "καλά" αυτά βακτήρια ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς, διατηρώντας σε ελεγχόμενα επίπεδα τον πληθυσμό των "κακών" βακτηρίων. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, το έντονο στρες, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και κακή διατροφή καταστρέφουν την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος.


Τί είναι τα προβιοτικά;


"Για την Ζωή"



Ετυμολογικά ο όρος προβιοτικά προέρχεται από τη λατινογενή πρόθεση "pro" (για) και το ελληνικό επίθετο "βιοτικός" (βίος=ζωή). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα προβιοτικά είναι ζωντανά μη παθογόνα μικρόβια, τα οποία όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες ωφελούν την υγεία και προλαμβάνουν διάφορες παθήσεις.


Ο ρόλος των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα προβιοτικά βελτιώνουν τις πεπτικές λειτουργίες υποστηρίζοντας έτσι την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα τα προβιοτικά:

  • Βελτιώνουν την εντερική μικροχλωρίδα και ενισχύουν την λειτουργία του εντερικού φραγμού αποτρέποντας την είσοδο και την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

  • Συμμετέχουν στην σύνθεση των βιταμινών

  • Βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος

  • Συμβάλουν στην μείωση των αλλεργιών

  • Έχουν ευεργετικό ρόλο στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των κολπικών λοιμώξεων

  • Έχουν προληπτική και θεραπευτική δράση στα διάφορα είδη διαρροϊκού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένης της οξείας ιογενούς διάρροιας, της διάρροιας των ταξιδιωτών, της διάρροιας από λήψη αντιβιοτικών και της κολίτιδας από το Clostridium difficile.


Διατροφή & Προβιοτικά

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι κατά κανόνα πλούσια σε προβιοτικά. Τα πιο γνωστά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, και τα μαλακά τυριά. Τα περισσότερα από αυτά έχουν οξυγαλακτικά βακτήρια με συνηθέστερα τα Bifidobacterium και Lactobacillus.


Μερικά από τα πιο πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα είναι τα εξής:

  • Γιαούρτι

  • Κεφίρ

  • Ελιές

  • Λαχανικά-Τουρσί

  • Μαλακά τυριά

  • Κομπούτσα

  • Μίσο

  • Τέμπε


Οι θερμικές επεξεργασίες των τροφίμων καταστρέφουν τα προβιοτικά. Τα τελευταία χρόνια η ευεργετική δράση των προβιοτικών στην υγεία, έχει γεννήσει την ανάγκη παραγωγής λειτουργικών τροφίμων, στα οποία προστίθενται βακτηριακά στελέχη μετά την παστερίωση τους.

Να θυμάστε να ελέγχετε την διατροφική ετικέτα για την ένδειξη ότι περιέχουν «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων»



Προβιοτικά Συμπληρώματα

Η ανάγκες του οργανισμού σε προβιοτικά είναι δύσκολο να καλυφθούν μόνο μέσω της διατροφής. Σε αντίθεση με τα ζυμώμενα τρόφιμα, τα προβιοτικά συμπληρώματα έχουν καλύτερη απορροφησιμότητα και περιέχουν διαφορετικά βακτηριακά στελέχη σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Τα προβιοτικά παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα δράσης και δεν έχουν όλα τις ίδιες ιδιότητες. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά πολλά σκευάσματα με διαφορετικούς συνδυασμούς στελεχών σε μορφή καψουλών, χαπιών, ή σκόνης. Είναι σημαντικό να επιλέγεται το κατάλληλο προβιοτικό συνδυασμό ανά περίπτωση.


Πότε πρέπει να λαμβάνουμε τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά παρέχουν καλύτερα οφέλη όταν λαμβάνονται τακτικά, κατά προτίμηση καθημερινά μέσω της διατροφής, ώστε να αντικαθίστανται πιο γρήγορα οι μικροοργανισμοί που χάνονται εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Υπάρχουν όμως αρκετές περιστάσεις που τα προβιοτικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού. Συστήνεται να παίρνετε προβιοτικά συμπληρώματα σε περιόδους έντονου στρες, την άνοιξη για να μειώσετε την εκδήλωση αλλεργιών και κάθε φορά που παίρνετε αντιβιοτικά.


Παρενέργειες

Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται από το 9000π.Χ σε ζυμώσεις τροφίμων. Τα ζυμωμένα τρόφιμα θεωρούνται γενικά ασφαλή, χρειάζεται όμως να τα εντάξετε σταδιακά στην διατροφή σας ώστε να αποφύγετε τις εντερικές διαταραχές όπως το αίσθημα φουσκώματος και της αύξησης αερίων.

Όσον αφορά τα προβιοτικά συμπληρώματα, η ασφάλεια ενός εμπορικά διαθέσιμου προβιοτικού προϊόντος δεν εξαρτάται μόνο από το προβιοτικό στέλεχος αλλά και από τα άλλα συστατικά του προϊόντος. Οι πιο συχνές παρενέργειες, όπως οι πονοκέφαλοι και τα ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί αφορούν μικρό ποσοστό του πληθυσμού και συνήθως υποχωρούν μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες.



Σχετικές αναρτήσεις

Comments


bottom of page