top of page
Αναζήτηση

Αντισυλληπτικά και διατροφή

  • Εικόνα συγγραφέα: Μαρία Βουβουνίκου
    Μαρία Βουβουνίκου
  • 26 Ιουλ 2022
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Αντισυλληπτικά Χάπια & Διατροφή - mmindfuleating.com

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αντισύλληψης. Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τον οργανισμό και παρουσιάζουν παρενέργειες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνονται μόνο εφόσον τα συστήσει ο γυναικολόγος και έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις.


Αντενδείξεις λήψης

Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών δεν ενδείκνυται σε γυναίκες:

  • Άνω των 35 ετών

  • Καπνίστριες

  • Με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 35

  • Με ιστορικό ή προδιάθεση για θρόμβωση και καρδιαγγειακά

  • Με ηπατική νόσο


Μπορούν τα αντισυλληπτικά να αυξήσουν το βάρος;

Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας σε οιστρογόνα σπάνια μπορούν να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος. Σε μικρό ποσοστό παρατηρείται μια μικρή αύξηση του σωματικού βάρους κατά τους πρώτους μήνες λήψης των χαπιών η οποία οφείλεται σε κατακράτηση υγρών.

Η λήψη αντισυλληπτικών επηρεάζει τις τιμές τις χοληστερόλης;

Τα αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο λιπιδαιμικό προφίλ. Συγκεκριμένα παρατηρούνται αυξημένες τιμές στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον η λήψη των χαπιών αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό και λαμβάνουν αντισυλληπτικά πρέπει να ελέγχουν τακτικά το λιπιδαιμικό προφίλ. Εφόσον οι τιμές δεν είναι εντός των φυσιολογικών ορίων χρειάζεται ειδική διατροφή και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ενδέχεται να δημιουργήσει ή να επιδεινώσει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Φολικό οξύ (Β9)

Παρατηρούνται συχνά χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Συστήνεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να παίρνουν συμπλήρωμα φολικού οξέως.


Ριβοφλαβίνη (Β2)

Τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της ριβοφλαβίνης. Εάν υπήρχε ανεπάρκεια πριν την λήψη τους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συστήνεται η λήψη συμπληρώματος.


Κοβαλαμίνη (Β12)

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της κοβαλαμίνης είναι χαμηλότερα σε γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Μεγαλύτερες ελλείψεις ακόμα και ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 παρατηρείται σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική και vegan διατροφή.

Ελλείψεις σε μέταλλα

Τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα ψευδαργύρου, μαγνησίου και σεληνίου. Δες ποια τρόφιμα είναι καλό να προσθέσεις στην διατροφή σου για να εξασφαλίσεις τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά:




 


 

Αλλαγές στο μικροβίωμα


Η μακροχρόνια χρήση των αντισυλληπτικών έχει αρνητική επίδραση στο κολπικό και στο εντερικό μικροβίωμα. Οι αλλαγές αυτές σε κάνουν πιο “επιρρεπή” σε ουρολοιμώξεις. Η λήψη προβιοτικών και η κατανάλωση χυμού από Cranberries έχουν προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση ενάντια στις ουρολοιμώξεις.



Πότε χρειάζεται συμπλήρωμα διατροφής;

Μια φορά το χρόνο είναι καλό να κάνεις έναν πλήρη έλεγχο μικροθρεπτικών στοιχείων και των λιπαρών οξέων. Εάν οι εξετάσεις σου δείξουν κάποια ανεπάρκεια θα χρειαστεί να λάβεις συμπλήρωμα διατροφής.


Comments


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

(Κατόπιν Ραντεβού)

Δευτέρα - Tρίτη

08:00 - 22:30

Τετάρτη - Πέμπτη

18:00 - 22:30

Παρασκευή 

08:00 - 22:30

Σάββατο - Κυριακή

11:00 - 18:00

© 2024 by MMINDFULEATING.

All rights reserved.

bottom of page