Έχετε αναλογιστεί ποτέ ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών μπορεί να επηρεάζονται από τα συναισθήματα τους; Η σύνδεση μεταξύ συναισθημάτων και διατροφής είναι κρίσιμη και μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την ανάπτυξη υγιών διατροφικών συνηθειών που θα συνοδεύουν τα παιδιά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Τι είναι η συναισθηματική διατροφή στα παιδιά;
Μελέτες δείχνουν ότι όχι μόνο οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά στρέφονται στο συναισθηματικό φαγητό, καταναλώνοντας δηλαδή τρόφιμα ως απάντηση σε αρνητικά και θετικά συναισθήματα. Τα παιδιά μπορεί να αναζητούν ανακούφιση μέσω του φαγητού όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν με λειτουργικό τρόπο δυσάρεστα συναισθήματα, όπως άγχος, φόβο, λύπη, ανησυχία και μοναξιά.
Συχνά οι γονείς ενισχύουν αυτήν την συμπεριφορά άθελα τους!
Το παιδί ζητάει να φάει κάποιο γλυκό ή το αγαπημένο του φαγητό ως ανταμοιβή για κάτι που έκανε σωστά, όπως να τελειώσει τις εργασίες του.
Το παιδί ζητάει παγωτό ή γλειφιτζούρι μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία, όπως έναν τραυματισμό ή ένα εμβόλιο.
Οι γονείς/φροντιστές δίνουν στο παιδί το αγαπημένο του φαγητό, π.χ. πατάτες τηγανητές, για να νιώσει καλύτερα όταν το βλέπουν στεναχωρημένο.
Αιτίες Συναισθηματικής Διατροφής στα παιδιά
Στρεσογόνα περιβάλλοντα: Τα παιδιά μπορεί να στραφούν στην υπερκατανάλωση φαγητού, όταν βιώνουν έντονο άγχος στο σπίτι, στο σχολείο ή στις παρέες τους.
Αντιγραφή συμπεριφοράς: Τα παιδιά συχνά μιμούνται τις συμπεριφορές που παρατηρούν στους ενήλικες. Εάν οι γονείς ή το περιβάλλον των παιδιών χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων τους, τα παιδιά είναι πιθανό να κάνουν το ίδιο.
Κοινωνικές επιρροές: Οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ή η αντιγραφή διατροφικών μοτίβων από συνομήλικους, συμβάλουν σε συναισθηματικές διατροφικές συμπεριφορές.
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Υγεία
Τα παιδιά που έχουν μάθει να ικανοποιούν τα συναισθήματά τους μέσω του φαγητού συχνά συνεχίζουν να τρώνε ακόμα και όταν δεν πεινούν πραγματικά, γεμίζοντας ένα συναισθηματικό κενό. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους και διατροφικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας σοβαρά την υγεία τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η συναισθηματική υπερφαγία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη τύπου 2.
Επιπλέον, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική τους υγεία, προκαλώντας αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αρνητικής εικόνας για το σώμα τους.
Πως θα καταλάβετε αν το παιδί σας τρώει συναισθηματικά
Τρώει χωρίς να πεινάει
Επιθυμεί συγκεκριμένα φαγητά (comfort food)
Τρώει όταν νιώθει θυμό, μοναξιά ή πλήξη
Δεν μπορεί να αναγνωρίσει το αίσθημα του κορεσμού
Κρύβει φαγητό ή τρώει στα κρυφά (σοκολάτες, πατατάκια κ.α.)
Πως να βοηθήσετε το παιδί σας
Δώστε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συμπεριφορές των γονιών τους. Αν τα παιδιά μας βλέπουν να τρώμε συναισθηματικά, είναι πιθανό να αναπτύξουν και τα ίδια αυτή τη συνήθεια. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δείχνουμε στα παιδιά πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους με υγιείς τρόπους. Όταν αισθανόμαστε θλίψη ή οργή, αντί να τρώμε υπερβολικά, μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποια δραστηριότητα που μας γεμίζει, όπως να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να κάνουμε κάποια άσκηση ή απλά να μιλήσουμε με κάποιον στο τηλέφωνο. Δείχνοντας στα παιδιά μας τον υγιή τρόπο να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, είναι πιθανότερο να τον ακολουθήσουν.
Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία
Βρείτε τρόπους ώστε τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με εποικοδομητικούς τρόπους.
Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που προάγει υγιεινές διατροφικές συνήθειες
Εφοδιάστε την κουζίνα με μια ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα και περιορίστε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Βρείτε καλύτερες επιλογές για τα σνακ που συνήθως ζητάει ένα παιδί, όπως πατατάκια, σοκολάτες και ζελεδάκια. Δεν πρέπει το παιδί να θεωρεί ότι υπάρχουν "απαγορευμένα" τρόφιμα.
Αποφύγετε τη χρήση του φαγητού ως ανταμοιβή ή τιμωρία
Αντί να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή για καλή συμπεριφορά ή να τους το στερείτε ως τιμωρία, μπορείτε να επιλέξετε ανταμοιβές και συνέπειες που δεν αφορούν το φαγητό.
Μην τα πιέζετε να φάνε
Είναι σημαντικό να μην πιέζουμε τα παιδιά να φάνε. Οι γονείς θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να μάθουν στο παιδί τους να «ακούει» το σώμα του και την όρεξή του. Το παιδί πρέπει να νιώθει ελεύθερο να τρώει όσο θέλει κάθε φορά, χωρίς να πιέζεται.
Αν το παιδί ζητάει περισσότερο φαγητό (ακόμα και γλυκά), δεν θα πρέπει να του το αρνηθείτε απλά να το βοηθήσετε να καταλάβει αν όντως πεινάει ακόμα και πώς να κάνει πιο υγιεινές επιλογές.
Συμπερασματικά, η κατανόηση των συναισθηματικών αιτίων πίσω από τις διατροφικές συνήθειες και η εφαρμογή υποστηρικτικών στρατηγικών από τους γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ανταποκρίνονται σωστά στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, αποσυνδέοντας το φαγητό από τα συναισθήματά τους.
Comments